2010. június 29., kedd

Skót omlós keksz

Szeretitek a kekszet? Mert mi nagyon, különösen a vajas, omlós kekszet amit fém dobozban is lehet kapni.
A kedvenc barátnőm megtanított rá, így most, hogy holnap elutazunk, sütöttem egy jó nagy adagot. Elvileg sokáig eláll, de ezt még nem próbáltuk soha, mert mindig elfogy hamar.:-)

A hozzávalók a következők:

300 g liszt
30 g búzadara
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojás sárgája
200 g puha vaj
1 pici só
fél zacskó sütőpor
2 evőkanál víz

A lisztet, a sütőport és a búzadarát összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a vajat a vizet, és a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd lisztes deszkán sima tésztává gyúrjuk.

A tésztából kb. 3 cm-es hengereket formázunk, majd pár órára a hűtőbe rakjuk.

Amikor a tészta már jó kemény kivesszük a hűtőből, egy kenőtollal megkenjük vízzel, és kristálycukorba hempergetjük.

Felvágjuk szeletekre, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk,a szeletkéket villával megszurkáljuk.

Kb. 160 fokon sütjük, ha nem légkeveréses a sütőnk , akkor ez lehet 180 fok is. A sütési ideje kb. 15 perc, de nézni kell, az a jó, ha nem barnul meg.
Miután megsült, én lehúzom papírral együtt a tepsiről, és ott megvárom, hogy kihűljön, mert melegen könnyen törik. Ha kihűlt, dobozban tárolom.
Ha esetleg megsütitek, jó étvágyat hozzá!!

4 megjegyzés:

Edige írta...

Én tuti kipróbálom! Imádom ezt a fajta vajas kekszet...
Köszönöm!

Anna, írta...

Jééé kedvencem!!! shortbread... oh, csurog a nyálam... Meg fogom sütni. Köszi a receptet, meg a kedvcsinálást ezekkel a képekkel.

Kata írta...

Köszönöm a receptet, ma sütöttem meg már 2 :)
Nagyon finom!!!!!!!

Andi írta...

Én is köszönöm a receptet, fincsi lett :-))