2009. október 28., szerda

Pigotta

Kdattánál olvastam a következőről:

Mi is a Pigotta ? 50 centis rongybaba, fiú vagy lány, amit nagyon könnyű elkészíteni. A teste pamutból van, vattával tömik ki, a haja színes fonal. Az arc elkészítéséhez csak textilfilcre, vagy festékre van szükség.
A világ minden táján játszanak rongybabákkal a gyerekek. Mitől különlegesek akkor az UNICEF “Pigotta” babái? Attól, hogy ezek a rongybabák olyan kisgyermekeket szimbolizálnak, akiknek szüksége van a segítségünkre.
Napjainkban Európa-szerte több tízezren készítenek ilyen rongybabákat iskolákban, családokban, klubokban és nyugdíjas otthonokban. Egy kis fantáziával és kreativitással bárki elkészítheti a sajátját. Minden babának van “születési bizonyítványa”, amin szerepel neve, születési helye, nemzetisége, készítőjének neve és címe, esetleg fényképe, és egy képeslap.
Az elkészült babákat az UNICEF összegyűjti, és “örökbefogadásra” kínálja őket. Az “örökbefogadó” család visszaküldi a képeslapot a készítőnek, hogy az tudja, babája hova került. A babákért egy szimbolikus összeget, 3-5000 Ft-t ajánl fel az UNICEF javára.
A program ötlete Olaszországból, az UNICEF egyik önkéntesétől, Jo Garceau-tól származik. Az első évben, 1988-ban 2.000 rongybaba lelt új otthonra, és az akcióból 14.000 dollár folyt be. 2002-ben az adományok összege meghaladta a 2 millió dollárt.
2001 óta több ezer iskolás gyereknek és más önkénteseknek köszönhetően Franciaországban is készülnek UNICEF rongybabák. Ott Frimousse-nak nevezik a babákat. Csehországban és Finnországban szintén önkéntesek, főként gyerekek készítik a rongybabákat.
Az elmúlt években az akció tovább bővült: Olaszországban a milánói Scala legnevesebb baba- és jelmezkészítői, Franciaországban a legnevesebb divatdiktátorok és fiatal tervezők is elkészítették saját Pigottájukat. A francia “haute-couture” babákat Párizsban egy kiállítás keretében ismerhette meg a közönség, majd november 20-án, a gyermekjogok világnapján elárverezték őket, szintén az UNICEF oltási programjának javára. A több mint 50 alkotó között olyan híres divatházak szerepeltek, mint az Armani, a Christian Lacroix, az Emanuel Ungaro, a Givenchy, vagy a Pierre Cardin.


Én is csatlakoztam a babavarrókhoz és megvarrtam saját Pigotta babámat. Böbe a neve. Kicsit szomorú, megszokta a gyerekzsivajt,alig várja hogy újra gyerekek közé kerüljön. Különös ismertető jele a szép hosszú fényes haja és a huncut csillagszeme.
Először kicsit reménytelennek tűnt, hogy a megadott szabásmintából valaha is valami helyeske baba kerekedjen, de végül is sikerült, egészen a szívünkhöz nőtt, remélem jó helyre kerül.:-)

1 megjegyzés:

iszit írta...

NAgyon aranyos. és hogyan lehet egy Pigotta babához jutni? a Unicef oldalán?