2009. március 4., szerda

Lipica

Tegnap kirándulni voltunk Szlovéniában. Meglátogattuk az osztrák-szlovén határon lévő Lipicát, az onnan híres lovakat, lovardát.

A Lipicai ménest 1580-ban alapította Habsburg Károly. Azóta tenyésztik itt a lovakat, szigorúan az eredeti genetikai vonal alapján. Jelenleg közel 400 ló él itt, több mint 200-an gondozzák őket. Csak a kizárólag tehetséges és szép lovakat szaporítják.



Korabeli felújított épületekben tartják őket, csodaszép parkkal körülvéve, nagyon szép a környezet. A Lipicai lovak elsősorban versenylovak, illetve parádés lovak. A színűk 6-7 éves korukig sötét, aztán világosodik ki, és lesz a jellegzetes fehér.



Nagyon jól éreztük magunkat, a gyerekek is nagyon élvezték. Hazafelé még átmentünk Triestbe, Olaszországba, és megnéztük a tengert! Ott nem fényképeztem, mert nem volt túl jó idő, viszont annyira jó volt érezni a tenger illatát!:-)

Mi, minden fér bele egy síelésbe? Még szerencse, hogy mi egy ilyen mászkálós család vagyunk!

2 megjegyzés:

Timici írta...

de szépek ezek a lovak, köszi hogy megmutattad és valóban nagyon sok minden belefér a síelésetekbe:D a tengerért irigy vagyok, imádom:o)

Dóra írta...

Jaj, itt én is voltam egyszer. Annyira klassz volt!

És igen, fehérek a lipicai mének. Tök kiakadtam, mikor valami lovas matricás gyerek kifestőben barnára színezték őket...

Megjött a Vermeer! Köszi szépen Zsuzsi! Valamit csináltál az anyagával, hogy olyan szép lett, már tök csálé volt;)